Ο Κιθαιρώνας αποτελούσε τόπο λατρείας του Διονύσου, Θεού του Οίνου κατά τους Αρχαίους Έλληνες, λόγω των κοιλάδων του που παρήγαγαν σταφύλια εξαίρετης ποιότητας για οινοπαραγωγή. Κάπου ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θήβα, ένα μέρος αυτής της περιοχής που βρίθει ιστορίας και παράδοσης, έχει σήμερα, ανακηρυχθεί περιοχή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για τα καταπληκτικά του σταφύλια.
Ο αμπελώνας φύεται σε υψόμετρο 400 μέτρων έχει βόρια-βοριοανατολική έκθεση και δέχεται την ευνοική επιδραση των δροσερών καθοδικών ρευμάτων του Κιθαιρώνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τις πολύ ήπιες ημερήσιες θερμοκρασίας κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μαζί με τα δροσερά βράδια, που ευνoούν τον συγχρονισμό της φαινολικής με την σακχαρική ωρίμαση των σταφυλιών.
Το έδαφος είναι αργιλοπηλώδες με πολύ καλή δομή λόγω και των σημαντικών ποσοτήτων ανθρακικού ασβεστίου που περιέχει, και εφοδιάζει ως ιδανικός ρυθμιστής της υγρασίας, τα πρέμνα με νερό και θρεπτικά συστατικά, εμποδίζοντας την ακραία υδατική καταπόνηση στην τελευταία φάση της ωρίμανσης μετά τον περκασμό.
Όλα τα αμπελοτεμάχια έχουν ελαφριά κλίση που βοηθάει στην ταχύτερη στράγγιση τους σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, κάτι εξαιρετικά καθοριστικό ιδιαίτερα την περίοδο του τρυγητού.
Για τη Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο έχουν επιλεγεί θέσεις όπου το έδαφος εξασφαλίζει υψηλότερο υδατικό δυναμικό καθόλη την καλλιεργητική περίοδο γεγονός που επιτρέπει την διατήρηση υψηλής οξύτητας, χαμηλού pH κατά την ωρίμανση των σταφυλιών και μεγιστοποίηση της αρωματικής έκφρασης της κάθε ποικιλίας. Αντίστοιχα με φθίνουσα σειρά όσον αφορά στην υδατοικανότητα του εδάφους που έχουν εγκατασταθεί το Merlot το Cabernet Sauvignon, το Syrah και το Grenache rouge, δέχονται την ευεργετική επίδραση της μέτριας υδατικής καταπόνησης που οδηγεί σε σταφύλια με μικρό μέγεθος ραγών και ιδιαίτερα αυξημένη συγκέντρωση ανθοκυανών και πολυμερισμένων τανινών.
Όλες οι καλλιεργητικές επεμβάσεις έχουν σαν στόχο την επίτευξη της φυσιολογικής και παραγωγικής ισορροπίας των πρέμνων του αμπελώνα. Έτσι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλή έκθεση του φυλώματος στο φως, την αποφυγή της υπερβολικής σκίασης στο εσωτερικό της κόμης που ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την συγκέντρωση του καλίου στα σταφύλια με δυσμενείς επιπτώσεις στην οξύτητα. Ανάλογα με την χρονιά και το μέγεθος της παραγωγής, γίνεται διόρθωση της σχέσης φυλώματος – φορτίου με εφαρμογή πράσινου τρυγητού πριν τον περκασμό.
Τέλος, ελαφρύ ξεφύλλισμα της ζώνης των σταφυλιών, ιδιαίτερα στις ερυθρές ποικιλίες, πραγματοποιείται από την βορινή ή την ανατολική πλευρά της κόμης για φύτευση γραμμών ανατολή – δύση και βορά – νότο αντίστοιχα.